Donder en Bliksem

BEREIDINGSWIJZE:

Snijd de geschilde aardappelen in stukjes en kook ze in ruim kokend water gaar. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de appelblokjes op de bakplaat, bestrooi ze met wat peper en bak ze ca. 15 minuten in de oven. Meng de honing met de mosterd en de hamblokjes en bak de hamblokjes op een bakplaat ca. 8- 10 minuten in de oven.

Giet de inmiddels gare aardappels af en doe ze terug in de pan. Verwarm de melk en voeg de melk met de olijfolie toe aan de aardappels en stamp de aardappels tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout. Meng de kaas, de hamblokjes en de helft van de bosuitjes door de puree. Schep als laatste heel voorzichtig de appels door de puree. Maak de borden op en garneer de borden met de rest van de bosui ringetjes.

Eet smakelijk!

INGREDIËNTEN

1 kg.kruimelige aardappelen, geschild
1 kg.appels, ongeschild in blokjes
100 ml.melk
1 el.olijfolie
3bosuitjes in ringen
150 gr.hamblokjes
4 el.honing
2 tl.franse mosterd
150 gr.Beemster van 't mes Extra Belegen
 zout
 peper

Hutspot met kaasgehaktballen

BEREIDINGSWIJZE HUTSPOT:

Doe de geschilde aardappelpartjes in een pan met ca. 0,5 liter water met het bouillonblokje. Leg hier bovenop de gesneden uien en winterpenen. Kook het geheel in ca. 25 minuten gaar. Zodra alles gaar is giet je de aardappels, uien en winterpenen af. Vang het kookvocht op. Stamp de aardappels samen met de uien en winterpenen tot een smeuïg geheel. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het smeuïger te maken (in plaats van kookvocht kun je ook ca. 100 ml warme melk gebruiken).

BEREIDINGSWIJZE KAASGEHAKTBALLEN:

Snijd de korstjes van het witbrood en snijd het witbrood in kleine blokjes. De korstjes heb je niet nodig. Meng het brood met de melk en het ei. Snijd de kaas in hele kleine blokjes. Meng het gehakt met het broodmengsel, de gehaktruiden, 1 el mosterd en de kaas. Maak 4 ballen van het gehakt en bak de gehaktballen op hoog vuur bruin. Zet daarna het vuur laag en laat de gehaktballen in ca. 20 minuten gaar worden.

Eet smakelijk!

INGREDIËNTEN HUTSPOT

1 kg.kruimelige aardappelen, geschild in vieren
500 gr.winterpenen, schoongemaakt in blokjes
500 gr.uien, in ringen
1runderbouillon blokje
1 el.olijfolie
100 ml.melk
 zout
 peper

 

INGREDIËNTEN KAASGEHAKTBALLEN

500 gr.rundergehakt
3sneetjes wit brood
3 el.melk
1ei
1,5 el.gehaktkruiden
1 el.mosterd
100 gr.Beemster van 't mes Belegen