FAQ: Kaasvragen

Hoe kan ik kaas het beste bewaren?

De kaas kunt u het beste bewaren in ons eigen kaaspapier. Dit papier heeft aan de binnenzijde een laagje vershoudfolie dat voorkomt dat de kaas uitdroogt. 

U mag de kaas bewaren in de koelkast, maar de lekkerste smaak krijgt u als u de kaas in een droge kelder bewaart. Een kelder is bijna altijd 15 graden; de perfecte temperatuur voor kaas. Bewaart u de kaas in de koelkast, haal dan de kaas tenminste 15 minuten voor gebruik uit de koelkast.


Schimmel op kaas?

Op kaas horen geen schimmels te groeien. Dit kan echter wel gebeuren als de kaas niet op de juiste manier bewaard wordt of te lang ligt.

Als er schimmel op de kaas is gegroeid kunt u de schimmel ruim wegsnijden. Is de schimmel niet meer zichtbaar dan is de kaas weer goed voor consumptie.


Hoeveel liter melk is nodig om 1 kg kaas te maken?

Er is ongeveer 10 liter melk nodig voor 1 kilo kaas. Kaas wordt gemaakt in grote wielen van 12 en 16 kilo, wat betekent dat er 120 liter en 160 liter melk voor is gebruikt. Een koe geeft gemiddeld 25 liter melk per dag. Er zijn dus 5 koeien nodig om een kaas van 12 kg te maken.


Wat betekend 48+ ?

Het vetpercentage in kaas wordt in Nederland aangegeven met een percentage. Het getal 48+ betekent dat er 48% vet in droge stof (dus zonder het ingrediƫnt water) van de kaas zit. Absoluut (met water) is het vetgehalte van 48+ kaas ongeveer 32%.


Waarom is een kaas rond?

Een kaas is rond omdat dit de ideale vorm is om een kaas te laten rijpen. Wanneer de wrongel (het gestolde melkmengsel) in zijn vorm is gegoten en uit het pekelbad in het pakhuis beland begint het rijpingsproces. De kaas verliest tijdens het rijpen vocht waardoor de wrongel kaas vormt. Dat rijpen moet zo gelijkmatig mogelijk gebeuren. Om die reden wordt de kaas regelmatig gekeerd. Zou men gebruik maken van een vierkante kaas dan drogen de hoeken veel sneller uit dan het midden van de kaas waardoor de hoeken een andere smaak krijgen. Het ronde model zorgt ervoor dat het vocht op alle plekken tegelijk uit de kaas onttrokken waardoor de kaas de meest gelijkmatige smaak en structuur krijgt.


Wat is GRASKAAS?

Graskaas is een speciale kaas die gemaakt wordt van de eerste melk die de koeien geven als zij na een lange winter weer de voorjaarsweide in mogen. Deze kaas is nog zachter en romiger van smaak dan jonge kaas en bijzonder lekker!


Is kaas gezond?

Kaas bevat essentiƫle eiwitten en is rijk aan calcium. Ook bevat de kaas hoge gehaltes Vitamine A en D die belangrijk zijn om het lichaam gezond en vitaal te houden. Kaas bevat daarnaast ook verzadigde vetten. Een teveel van deze vetten is niet goed, maar met een voldoende gevarieerd eetpatroon kunt u gewoon kaas eten.


Hoeveel gram zout bevat kaas?

Kaas bevat circa 2 gram zout per 100 gram kaas.


Ik heb een koemelk allergie. Kan ik dan kaas eten?

Helaas niet. Kaas bevat koemelkeiwit waar een allergische reactie op kan ontstaan. U kunt beter geen kaas of zuivelproducten nemen, maar kiezen voor producten op basis van soja.