Hoe bewaar ik mijn kaas?

Hoe jonger de kaas, hoe hoger het vochtgehalte, hoe meer onderstaande tips van toepassing:

  • Uw kaas bewaart u vooral niet te vochtig, afgedekt (niet afgesloten) in de koelkast of op een andere koele plaats bv de kelder(kast).
  • Afdekken kan middels een plasticzakje (half open), het verpakkingspapier of goede kaasstolp. Liefst niet van plastic.
  • Wordt uw ingepakte kaas niet binnen 2 a 3 dagen gebruikt, lucht het dan even een kwartiertje. Leg uw kaas een poosje zonder bedekking op tafel of het aanrecht zodat de snijvlakken iets afdrogen.
  • Gebruik uw mes of schaaf uitsluitend voor de kaas.
  • Kaas houdt u vast aan de korst.


Let op:

Een van de voornaamste oorzaken voor schimmelgroei is een te hoog vochtgehalte.
Een andere oorzaak van schimmel is het aanraken van de snijvlakken met uw handen en of voor andere doeleinden gebruikte kaasschaaf of messen.

 

Wat moet ik doen als er schimmel op de kaas is onstaan?

  • Snij de schimmel ruim van de kaas.

  • Was uw handen en het mes.

  • Vergeet niet ook de korst even schoon te vegen met een doekje. Dit om nieuwe besmetting te voorkomen.

  • Gebruik nieuw papier/plastic of schone stolp.

Uw kaas is nu weer prima te consumeren.

 

 Kaas laten vacumeren?

  • Zorg dat ook gevacumeerde kaas niet te warm word bewaart

  • Let op dat de vacuum niet lek is. Het plastic moet strak om de kaas zitten. Als u het vacuum verbreekt is de kaas te bewaren zoals onverpakte kaas.

  • Kaas kunt u bij De Veluwse Kaasboer laten vacumeren.

  • Kaas is bij gesloten vacuum zeker 6 weken houdbaar